Alle Poortstra’s stammen af van een persoon, namelijk van Jacob Sipkes. De hele stamboom is beschreven in het in 2005 verschenen boek Familie Poortstra; de afstammelingen van Jacob Sipkes. Dit boek is uitverkocht, maar alles wat er sindsdien in de familie heeft plaatsgevonden (voor zover bekend) is te vinden onder Familienieuws op deze website. Het boek over de familie Poortstra was het eerste boek over de stamboom van Maartje van Sluis-Poortstra. Daarna zijn er nog boeken verschenen over de families Stellingwerf, Norder en Van Dijk.

De herkomst van de naam Poortstra

De naam Poortstra is aangenomen in 1811 in Kimswerd. De stamvader van de Poortstra’s is Jacob Sipkes, geboren in 1751. Hij was getrouwd met Eelkje Klazes Westra.Zij hadden tien kinderen waarvan vier zonen in 1811 in leven waren: Klaas, Sipke, Riemer en Tjalling. Ze woonden in Kimswerd en verhuisden op 10 juni 1792 naar de buitenburen van Achlum. Wij weten dat ze daar woonden doordat de ledematen geteld werden in november 1795. Uit het lidmatenboek van de Hervormde Kerk is ook bekend dat Jacob Sipkes daar overleed op 21 maart 1803. Eelkje werd op 27 juli 1806 uitgeschreven uit het lidmatenboek van Achlum. Zij ging met de kinderen terug naar Kimswerd. Omdat de minderjarige zonen van Jacob een achternaam moesten hebben werd er in 1811 door de voogd van zijn kinderen een naam voor hem aangenomen. In het register van familienamen staat: “Sjouke Klasis Westra, wonende te Kimswerd (broer van Eelkje). heeft verklaard dat hij de naam van Pootstra aanneemt voor familie-naam voor Sipke oud 17, Riemer 13, Tjalling oud 12 jaar, zoons van wijlen Jacob Sipkes Pootstra en Eelkjen Klasis Westra, waarover hij tot voogd is gesteld.” Let wel: Pootstra, hier zonder de letter R. Op een huisnummerlijst van Achlum uit 1811 staat Sipke Jacob Pootstra vermeld, hij was dienstbaar bij Pieter Martens Offinga.
De oudste zoon Klaas was toen al getrouwd en nam zelf de naam Poortstra aan. In het begin was het nog onduidelijk hoe de naam precies luidde: Klaas ondertekent de geboorteakte van zijn zoon Willem in 1812 met Klaas Jacobs Pootstra, Riemer wordt in zijn huwelijksakte in 1821 Riemer Jacobs Poort genoemd en ondertekent daar ook mee. In de verklaring van de Nationale Militie over zijn militaire dienst, die als huwelijkse bijlage bijgevoegd is, wordt hij Riemer Jacobs Pootstra genoemd.Daarna wordt algemeen de naam Poortstra gebruikt. Hier en daar komt nog wel eens een spelfout in een akte voor en zien we Poorstra of Pootstra.