Alle Poortstra’s stammen af van een persoon, namelijk van Jacob Sipkes. De hele stamboom is beschreven in het in 2005 verschenen boek Familie Poortstra; de afstammelingen van Jacob Sipkes. Dit boek is uitverkocht, maar alles wat er sindsdien in de familie heeft plaatsgevonden (voor zover bekend) is te vinden onder Familienieuws op deze website. Het boek over de familie Poortstra was het eerste boek over de stamboom van Maartje van Sluis-Poortstra. Daarna zijn er nog boeken verschenen over de families Stellingwerf, Norder en Van Dijk.

Riemer Klazes Poortstra

Een van de afstammelingen van de tak Klaas is in het bezit van een oud document uit het jaar 1850. Het betreft het ontslag uit militaire dienst van  Riemer Klazes Poortstra, geb. 20-09-1826, zoon van de stamvader Klaas Jacobs Poortstra. Hiernaast staat een foto van het originele document (klik erop voor een grotere weergave). Het is bijna onleesbaar, daarom staat onder meer lezen de getranscribeerde tekst van het document.


Krachtens autorisatie van het departement van oorlog in dato 7 februari 1850, burgersmil no 503, verleent de ondergeteekende G.J. Rochell kolonel kommanderende het Regiment Infanterie mits deze paspoort aan den fuselier
Poortstra Riemer Klazes
zoon van Klaas Jacobs, en van Aaltje Willems geboren te Kimswerd, provincie Vriesland, op den 20 september 1826.
Lang 1 ellen 6 palmen 2 duimen 6 strepen, aangezigt ovaal, voorhoofd smal, oogen grijs, neus ordinair, mond kleen, kin rond, haar bruin, wenkbrauwen idem, hebbende de volgende merkbare kenteekenen geene. No 35877 op het stamboek.
en zulks uit hoofde van expiratie aan deezen voor personele optreding gepasseerd.
De gemelde persoon heeft bij genoemd Regiment laatstelijk gediend als milicien voor den tijd van vijf jare zijnde loteling van de ligting van 1845 uit de provincie Vriesland gemeente Wonseradeel onder nummer 64.
zijnde deszelfs vorige Diensten, bekomen Wonden, gedane Veldtogten en bijzondere Daden hieronder breeder vermeld:


Staat van vorige Diensten:
Soldaat door loting bij
der Regiment dg 30 april 1845
met groot verlof dg 29 april 1846
bij het korps terug dg 14 maart 1848
met groot verlof dg 2 sept 1848

Bekomen wonden, gedane veldtogten, bijzondere daden.
Ingevolge de deswegens bestaande verordeningen op de administratie bij de Armée, is met den bovengemelden persoon afgerekend, en nadat de waarde der gedeponeerde goederen in zijn te goed is gebragt geworden, aan hem tot saldo van rekening uitbetaald de som van heeft hij een saldo schuld nagelaten van negen en twintig en een halve cent welke hij verklaart te hebben ontvangen. Alle Civile en Militaire autoriteiten worden verzocht den gemelden Poortstra RK vrij en ongehinderd te laten passeren, en des noodig hulp en bijstand te verleenen.
Handtekening van den gepasporteerden     Te Amsterdam den 10 maart achttienhonderd en vijftig.
R. K. Pootstra                        Rochell